Comparație Merida Silex vs Merida Mission CX

29.09.2018.

În actuala gamă Merida există două biciclete care, pentru un ochi neantrenat, pot părea la fel – Silex și Mission CX. Până la urmă amândouă sunt “cursiere” de offroad care merg cu roți 700c, au frâne pe disc și sunt disponibile fie cu cadru din carbon sau aluminiu și furcă carbon. Însă când privim în detaliu observăm că bicicletele sunt foarte diferite, fiecare având scopul ei și avantaje în domenii foarte diferite. Pe de altă parte, pe anumite zone într-adevăr se suprapun.

silex mission cx 08.jpg

Silex este bicicleta „all-road”. Când a fost creeată, Merida a dorit ca prin acest model să ofere ciclistului o bicicletă care poate merge pe aproape orice suprafață: asfalt, drum forestier, gravel și de ce nu, chiar potecă. Confortul, stabilitatea și versatilitatea au fost importante când a fost gândită geometria și punctele în care poți instala diferite accesorii. Nu în ultimul rând, Silex trebuia să ofere spațiu suficient pentru instalarea anvelopelor „grase” . Silex este disponibilă în 3 variante de carbon (9000, 7000 și 6000) și 5 din aluminiu (700, 600, 400, 300 și 200).

silex mission cx 04.jpg

Geometria

Geometria bicicletei Sielx este mult inspirată de la mtb. Dispune de top tube și head tube lungi, cuplate cu o pipă scurtă. Rezultă o manevrabilitate ce inspiră încredere și o poziție pe bicicletă mai relaxată și mai dreaptă. Este perfectă pentru situațiile când nu vrei să ai senzația că zbori peste ghidon.

silex mission cx 01.jpg

Puncte de instalare pe cadru și versatilitate

Merida Silex dispune de un număr impresionant de puncte de instalare a accesoriilor pe cadru. Acestea permit ciclistului să instaleze genți, bidoane de apă, aripi și portbagaj. Bicicleta poate fi astfel transformată dintr-una confortabilă într-una perfectă pentru excursii. Chiar și roțile pot fi fie de 28 inch (700c) sau de 27,5 inch (650B). Asta înseamnă că bicicleta este și mai versatilă, putând fi folosită pe și mai multe tipuri de teren.

Pe de altă parte avem noua Merida Mission CX – un ciclocros pursânge cu orientări clare spre concursuri. Comparată cu predecesorul ei, modelul Cyclo Cross, noua Mission CX dispune de o geometrie mai sportivă. Această geometrie, deși nu exagerat de „întinsă”, oferă ciclistului o poziție mai agresivă, ideală dacă ai de gând să participi la concursurile de ciclocros.

silex mission cx 03.jpg

Și această bicicleta oferă spațiu mare pentru anvelope, util dacă traseul de concurs este foarte noroios. De asemenea geometria a fost regândită în așa fel încât să ofere mai mult spațiu pentru vârful pantofului, util atunci când ai de făcut un viraj strâns sau pe trasee sinuoase. Merida Mission CX este disponibilă în 4 variante de carbon (8000-E, 8000, 7000 și 5000) și în două variante de aluminiu (600 și 400).

Geometria

Merida Mission CX are o geomerie sportivă, cu un head tube scurt și un top tube lung, caracteristici care oferă ciclistului o poziție mai întinsă și mai joasă (agresivă). Deși confortul nu a fost obiectivul principal când Mission CX a fost creeată, bicicleta este impresionant de compliantă fiind în același timp foarte agilă atunci când ciclistul „o calcă”.

silex mission cx 02.jpg

Include cele mai noi standarde

Noul ciclocros include cele mai noi standarde precum frâne cu instalare „flat mount” și ax 12 mm față-spate, pentru roți. Deși este îndreptată spre latura sportivă/competitivă, Mission CX tot oferă puncte de instalare pentru aripi, dar și puntea detașabilă dintre țevile seat-tube, la modelele din carbon. Cu această punte scoasă și dacă nu sunt instalate aripi, bicicleta primește și mai mult spațiu la roți în caz de traseu cu noroi.

Dar, așa cum am spus și la început, deși bicicletele sunt diferite, amândouă oferă ceva similar. Ambele biciclete sunt rapide și eficiente. Asta înseamnă că ambele biciclete pot fi folosite pe post de bicicletă pentru navetă și antrenament. Silex poate e mai mult pe partea „relaxată” în timp ce Mission CX este mai mult pe partea „competitivă” cu a ei geometrie mai joasă și mai întinsă.

Depinde doar de tine ce „cursieră” de offroad alegi dintre acestea două. Cu siguranță, pe oricare dintre ele te vei distra de minune.

Colecția Merida Silex o poți găsi aici.
Colecția Merida Mission CX o poți găsi aici.

Merida Silex și Mission CX sunt disponibile în România prin rețeaua noastră de comercianți.

HU | RO